Na świecie nie brakuje bardzo drogiego jedzenia, zwłaszcza w restauracjach. Jednak są potrawy, których cena wprost zwala z nóg i nie każdy będzie miał okazję ich spróbować. Zobaczmy, o czym mowa.
Akurat ten produkt w każdym wydaniu jest drogi. Zadziwia tylko smak, który nie ma w sobie nic szczególnego. Do tego nie przejawia wartości odżywczych. Zazwyczaj stosuje się go jako element dekoracyjny innej potrawy np. deserów. Powstała nawet lemoniada z dodatkiem płatków 24-karatowego złota, która kosztuje „tylko” 15 USD za butelkę o pojemności 0,7 litra.
Przyprawa ta pochodzi z Bliskiego Wschodu i powszechnie nazywana jest „czerwonym złotem”. Jest ona najdroższym dodatkiem do dań na świecie, jeden funt masy szafranu waha się w granicach od 5000 do 10 000 USD.
Aby pozyskać gotowy produkt potrzeba cierpliwości, jest to bowiem żmudna ręczna robota. Z każdego kwiatostanu krokusa szafranowego trzeba wyciągnąć małe słupki kwiatowe. Aby uzyskać jeden gram szafranu należy wysupłać go ze 150 kwiatów.
Znacie najbardziej luksusową przekąskę na świecie? To właśnie kawior, który wytwarzany jest z ikry stuletnich białych jesiotrów z Morza Kaspijskiego. Almas to po rosyjsku diament i to właśnie stąd pochodzi ten przysmak, nazywany także białym kawiorem. Jego cena wzrasta z jasnością koloru jajeczek. Za kilogram tego kawioru zapłacić można nawet 18 tys. dolarów.
W Japonii dostać można niezwykły owoc. Choć region ten uważany jest za mało rolny, to właśnie tu występuje jeden z najdroższych produktów świata. Czarny Arbuz z Densuke, bo o nim mowa, pozyskiwany jest w małych ilościach. Rośnie jedynie na północnej wyspie japońskiej – Hokkaido. Jeden taki owoc ważyć może nawet ponad 8 kilogramów, a jego cena opiewa na zawrotne 6000 dolarów.
Pozostając w Japonii, nie możemy zapomnieć o wołowinie Kobe. Dlaczego jest tak wyjątkowa? Pochodzi ona od krów rasy Tajima, których mięso znane jest na całym świecie. Wołowina jest wyjątkowo delikatna i doskonale smakuje. Oczywiście ma ona również swoją „pyszną” cenę – kilogram Kobe kupić można za około 200 dolarów.
Japonia ma swojego kolejnego kandydata, również z wyspy Hokkaido – melon Yubari. Jest z pewnością najdroższym owocem z tej rodziny na świecie. 28 tys. dolarów to cena za dwa melony Yubari.
A co z truflami? Białe trufle z Alby sprzedawane są na światowej klasy aukcji. Tak, dobrze czytacie. Cena wywoławcza to 85 tys. euro za 850 gramów białej trufli.
Kolejny na liście najdroższych produktów spożywczych jest sosnowy grzyb, czyli Matsutake. Jest niezwykle rzadki i delikatny, a do tego istnieje tylko kilka miejsc na całym świecie, gdzie można go hodować. Znaleźć go można m.in. w Azji, Europie oraz Oregonie. To właśnie swojej niezwykłej rzadkości zawdzięcza cenę za kilogram, która wynosi 2 tysiące dolarów.
Rozdymka Tygrysia to inaczej ryba Fugu, która nie tylko jest najdroższa, ale również najbardziej niebezpieczna. Spożycie niewłaściwie przygotowanej ryby może okazać się śmiertelne. Rozdymka zawiera truciznę, na którą nie istnieje skuteczne lekarstwo. Nie zraża to wytrawnych smakoszy, którzy są w stanie zapłacić za nią około 200 dolarów za sztukę.
Prawdziwe czekoladowe klejnoty, czyli trufle Madeleine, przygotowane zostały przez duńskiego czekoladnika Fritza Knipschildta. Ich smak jest na tyle wyjątkowy, że za jedną truflę zapłacić trzeba 250 USD. Najbardziej ekstrawagancka czekolada na świecie zawiera trufle Périgord pokryte ciemną czekoladą Valrhona. Deser pakowany jest w srebrne pudełko z jadalnymi koralikami w środku.
Jamón Iberico de Bellota – swoją nazwę zawdzięcza pokarmowi, który spożywają zwierzęta, czyli żołędziom dębu. Dzięki tej paszy mięso ma lekko orzechowy smak. Za 200 dolarów zakupić można kilogram tego przysmaku, a za 1200 całą szynkę wraz z kością.
Jest to ser produkowany z mleka osła, tylko na małej farmie w Serbii. Jest to najdroższy przysmak tego rodzaju na świecie. Swoją zawrotną cenę, czyli 3400 dolarów za kilogram, zawdzięcza procesowi pozyskiwania mleka od osła. Zwierzę to produkuje 0,85 szklanki mleka dziennie – dla porównania, krowa w tym samym czasie produkuje około 30 litrów. Do wytworzenia pół kilograma sera Pule potrzeba aż 11 litrów mleka osła. Wydłuża to znacznie proces produkcji.